Wat is osteopathie?

Op deze pagina is meer informatie te vinden over het vak osteopathie.

Het vak osteopathie is zeer rijk en uitgebreid.

Osteopathie bekijkt namelijk het lichaam vanuit drie systemen:

  • Het pariëtale systeem, de botten, spieren en gewrichten
  • Het viscerale systeem, de organen en daarbij behorende structuren
  • Het cranio-sacraal systeem, de schedel en daarbij behorende (hersen)zenuwen.

Veel klachten en blessures hebben hun weerslag op deze verschillende systemen van het lichaam. Mensen kunnen in hun leven erge last ondervinden van deze samenhang van symptomen of klachten.

De essentie van osteopathie is het onderzoeken en behandelen van deze onderlinge relaties en daarnaast het zelf-herstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Dit wordt onder andere gedaan middels verschillende passieve en actieve mobilisatietechnieken.

Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917).

Hij combineerde zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten. Zo’n inzicht was destijds dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid.  Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen.

In 1891 stichtte Still ‘The American School of Osteopathy’. In de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk is osteopathie inmiddels een erkende vorm van gezondheidszorg geworden.

Deze vorm van geneeskunde is in Nederland nog relatief jong. De eerste osteopaten vestigden zich in 1985 in Nederland. In 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie opgericht, gevolgd door het Nederlands Register voor Osteopathie in 1989.

Wat is osteopathie?

Een afspraak inplannen bij een van onze locaties kan online door hier te klikken.

Wilt u weten wanneer u terecht kunt bij onze praktijk in Sint-Michielsgestel of in Den Bosch? Klik dan hier voor de openingstijden van onze praktijk.